Cider - vieme, čo to vlastne je?

Autor: Peter Chňupa | 27.8.2014 o 19:37 | (upravené 14.9.2014 o 12:30) Karma článku: 8,36 | Prečítané:  3090x

Pestrosť toho, čo sa predáva pod názvom cider je obrovská. Jeho znalosť sa však bohužiaľ často obmedzuje na: "Cider? To je to... to (pivo) s jablkami?" Nie je to prekvapivá situácia, hlavne keď pre mnohých jediná skúsenosť s ním pochádza z letného festivalu, kde im ho predala brigádnička, ktorá ani sama netuší, čo ponúka.

Doplnok 29.8.
Keďže sa mi potvrdilo, čo som šípil už od začiatku, že asi nebolo úplne jasné, čo som chcel týmto článkom povedať, tak ešte doplním pár slov. Už dlhšie ma štve, že na Slovensku nie je nijak regulované, čo sa smie a čo sa nesmie označiť cider. Na regále sa dostávajú kadejaké paškvily a keď napríklad Steiger vypustí do obehu to, čo vypustil, niektorí ľudia si môžu myslieť, že tak má vyzerať cider. S ním to ale v skutočnosti nemá skoro nič spoločné.
Snažím sa teda reagovať hlavne na tento fenomén.

Prvý mýtus o cideri
Cider pochádza z Británie, správne sa píše cider a vyslovuje sajder.
To je síce pravda, ale v Británii ciderového Šalamúna nezjedli, alebo aspoň nie celého. Keď sa bavíme o krajinách, kde je cider tradičným nápojom, treba doplniť minimálne Francúzsko a Španielsko. Nikde sa neobmedzujú iba na jeden druh, ale snažia sa vyrobiť celú škálu produktov (preto sa ich nebudem snažiť popisovať), napriek tomu však vyzerá typický cider všade ináč.

Nemalo by potom prekvapiť, že preň majú aj rôzne pomenovania. Z Británie najčastejšie preberáme ich anglickú podobu - cider. V Bretónsku a Normandii si ale objednáte cidre a v Astúrii, Galícii a Baskicku je to sidra.

Ako tému na zamyslenie nadhodím, že by sme mohli používať všetky tri podoby a rozlišovať medzi nimi, podobne, ako rozlišujeme napríklad šampanské a portské. Nie je to také divoké porovnanie, veď ochutnajte a posúďte sami. Astúrsku sidru si však radšej nechajte naliať od profíka. Naozaj je to rozdiel.

Druhý mýtus o cideri
Cider je jablčné pivo.
Skutočnosť: cider nemá s pivom nič spoločné. Okrem toho, že je určený na pitie.
Veľké množstvo ľudí naozaj netuší, čo to vlastne ten cider je.
Takže jednoduché vysvetlenie: Cider je kvasený alkoholický nápoj z jablkovej šťavy. Surové jablká sa drvia, lisujú a to, čo vznikne, sa nechá vykvasiť, v tom najprirodzenejšom prípade kvasinkami, ktoré sa do šťavy dostali z povrchu jabĺk.

Druhý doplnok 29.8.
Cider môže byť svetlejší, aj tmavší. Farbu môže získať napríklad zrením v dubových sudoch, kde získa aj chuťové a aromatické vlastnosti. Môže byť tichý aj perlivý. Suchý, sladký aj všetko medzi tým. Môže mať 2% alkoholu, ale aj 10%. Existujú dokonca aj ľadové cidere. Ako som písal vyššie, rozmanitosť je veľká.

Komplikované vysvetlenie: (tu si trochu pomáham wikipediou, takže informácie nemusia byť aktuálne)
V Spojenom kráľovstve musí to, čo sa nazýva ciderom, obsahovať aspoň 35% jablkovej šťavy (čerstvej, alebo z koncentrátu). V USA je to 50%. A vo Francúzsku 100% (ach, zasľúbená zem). Čo môže tvoriť tie zvyšné percentá? Kadečo...

Pre porovnanie, slovenské zákony cider nepoznajú vôbec. Zatiaľčo naši colníci musia rozlišovať medzi vínom z Penedes a vínom z Valdepenas, cider spadá pod "ostatné kvasené nápoje" a výška cla sa vypočítava na základe toho, či je balenie väčšie, alebo menšie, ako 2 litre. (pre mňa ďalší legislatívny top... skočte na stranu 184)

To, čo sa dostáva na naše regále ako cider je výsmech. Keď je to zmiešané s pivom, nie je to cider. Keď je to bezfarebná tekutina s bazovou príchuťou, kde v zložení jablčnú šťavu nenájdete vôbec, tiež to nie je cider (A odkiaľ sa tam vlastne berie tá bazová príchuť? Takú podozrivú tekutinu by som nedal vypiť ani zvieratám).

Tu sa zhodujem s Francúzmi, ktorí sú zase raz ďalej, aj v porovnaní so slávnou Britániou (viď prvý mýtus o cideri). Ak sa to má volať cider, nech je to vyrobené z jablkovej šťavy a z ničoho iného.

Aj ochutený cider môže byť super, ale už je potrebné pozorne sledovať etikety a úmysly výrobcu. Starostlivo vyladený čerešňový (napríklad) cider, kde je cieľom ponúknuť komplexný zážitok, v ktorom sa unikátne snúbia chute... to znie celkom bezpečne. Ale ľahko sa to zvrhne. Niekto iný zistí, že jeho šťava obsahuje málo cukru a okrem toho chutí hnusne, preto sa rozhodne zriediť to s vodou, zasypať cukrom a pre skutočne ovocný zážitok to doladiť farbivom a prírodnou arómou.

Medzi kvalitnými výrobcami je bežnou praxou zmiešavať rôzne druhy jabĺk (niekedy aj viac, než 10!), aby dosiahli ten správny chuťový profil. Iní sa to snažia dorovnať sladidlami a príchuťami a to je podľa mňa zverstvo.

Našťastie už máme aj na Slovensku ľudí, ktorí sa cider snažia robiť poriadne. Treba ich podporiť, nech sa môžu ďalej zlepšovať a šíriť osvetu o tom, že cider nie je ten supermarketový odpad, ktorý má zloženie v lepšom prípade na tri riadky. Cider je prastarý, na výrobu relatívne jednoduchý nápoj. Kto sa ho snaží robiť poctivo, tomu sa jablká odvďačia aj samé, bez pomocníčkov.

Dúfam, že tento ciderový úvodník niektorým z Vás aspoň trochu pomôže. Je toho veľa, čo sa dá na túto tému povedať a tento príspevok začína byť príliš dlhý.

Tak už iba rada na záver - keď vidíte cider, čítajte etiketu! Možno to ani nie je cider.

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

DOMOV

Smer chce byť politicky nekorektný aj robiť poriadky v osadách

Novými podpredsedami strany sa stali Juraj Blanár a Peter Žiga.

DOMOV

Fraška a boj s SNS či Kotlebom, analytici hodnotia snem Smeru

Snem veľa prekvapení podľa analytikov nepriniesol.

KULTÚRA

Milan Lasica: Už nemôžem umrieť predčasne

Keby som mohol, správal by som sa úplne inak, tvrdí.


Už ste čítali?